Een goede voorbereiding is het halve werk!
Wat een leuk idee dat je deel wilt nemen aan een hardloopwedstrijd! Het maakt niet uit of je nu 5 km gaat lopen of 42,2 km aan een stuk of misschien wel verder tijdens een ultratrail. Wanneer je gaat hardlopen vraagt dit een goede voorbereiding ter voorkoming van lichamelijke problemen. Een hardloopwedstrijd mag een feest zijn, de kers op de taart na alle voorbereidingen. Je wilt dat je lichaam weet wat er verwacht wordt, zodat je lachend over de finish komt stralen en niet uitgeput met veel spierpijn of blessures de eindstreep over komt.
Een goede voorbereiding is het halve werk!
Kies de juiste hardloopschoen die bij jouw looppatroon past.
Iedere voet is anders en beweegt zich anders. Ga naar een gespecialiseerde hardloopzaak en laat je door middel van een loopanalyse goed adviseren in het kiezen van de juiste hardloopschoen. Geschikt voor jouw voet.
Draag je al corrigerende (sport) zolen? Neem je zolen dan mee naar de winkel voor een optimaal advies.
Sportzolen
Draag je zolen? Soms is het nodig zolen in hardloopschoenen te dragen. Hiervoor maken we speciale sportzolen, die wat anders van leest en vorm kunnen zijn.
Tijdens het hardlopen zijn de bewegingen van ons lichaam veel groter, hierdoor zullen al aanwezige afwijkingen in het gangpatroon ook groter worden. Dat in combinatie met de afstand maakt dat een goede ondersteuning belangrijk zijn als je al zolen draagt.
Een opbouwende training is het halve werk.
Als je begint met hardlopen op straat vraag je veel van je lichaam. Je lichaam krijgt plotseling veel schokken te voortduren en je conditie wordt op de proef gesteld. Door het rustig op de bouwen went je lichaam aan het ontvangen van de schokken en worden je spieren en pezen sterker.
Ook als je conditie goed is, is het belangrijk op te bouwen. Dat lijkt soms lastig, omdat je het conditioneel wel aankunt. Toch adviseren wij een rustige opbouw om langer plezier te hebben in het lopen. Het zou zonde zijn door ongeduld een blessure op te lopen.
De ondergrond kiezen waarop je gaat trainen.
Het bos geeft demping en is geschikt voor elke loper, ook de beginner en de herstellende.
De straat is hard, maar is vaak verlichting. Handig voor de training in de vroege ochtend of avond.
Heuvels en ongelijke ondergrond zijn handig om kracht te trainen. De training is dan korter, maar zet de spieren flink aan het werk.
Warming-up/cooling down
Het woord warming up zegt het al: je spieren opwarmen. Goed doorbloede (warme) spieren zijn minder kwetsbaar dan koude spieren en raken dus minder snel geblesseerd.
Met een cooling-down zorg je ervoor dat de doorbloeding in je lichaam geleidelijk tot rust komt. Je loopt in een rustig (klets)tempo uit, waardoor spieren hun afvalproducten, zoals melkzuur kwijt kunnen. Daarnaast doe je rekoefeningen. Deze geven het lichaam een ontspanningsprikkel. Daarmee geef je het lichaam aan dat de training erop zit en aan het herstel kan beginnen.
Voeding en vocht
Drink voldoende tijdens en na het hardlopen. De kans is namelijk aanwezig dat je gaat zweten tijdens het hardlopen. Hierdoor wordt er vocht aan het lichaam onttrokken. Te weinig vocht in je bloed kan ervoor zorgen dat je sneller moe wordt of kramp krijgt.
Een gemakkelijk hulpmiddel is de weegschaal. Je weegt jezelf voor het hardlopen en je weegt na de training. Helaas smelt het vet niet zomaar van je lijf, dus het gewicht wat er na de training is verloren, is de hoeveelheid vocht die je moet aanvullen.
Gezonde gebalanceerde voeding is belangrijk voor een optimaal herstel. Je lichaam heeft voeding nodig om zich weer klaar te maken voor een nieuwe training of de kers op de taart; de wedstrijd.
Vragen of toch een blessure?
Zelfs de beste loper heeft wel eens pech en loopt een blessure op. Gelukkig hersteld er veel met een beetje geduld of aanpassing van de training.
Heb je vragen of toch een blessure opgelopen? Maak dan even een afspraak, dan helpen we je graag. Want een hardloopwedstrijd hoort een feestje te zijn. Ons doel is jou blessurevrij te laten genieten van de supporters als je over de finish komt.
Wij wensen je veel veilige en plezierige kilometers!