Sporten tijdens de Ramadan

Om blessures te voorkomen, is een goed herstel nodig. Dat betekent balans tussen training, rust en voeding. Hoe doe je dit tijdens het vasten, zoals tijdens de Ramadan?
Wij geven je advies om te kunnen blijven sporten en toch je sportprestatie te onderhouden.

Ramadan

De ramadan is de negende maand van de Islamitische maandkalender. De Islamitische maandkalender telt 354 dagen (11 dagen korter dan een westers kalenderjaar dus!). Daarom verschuift de begin en einddatum van de Ramadan elk jaar. Dit jaar is de Ramadan van zondag 5 mei tot dinsdagavond 4 juni. De ramadan is dus net begonnen.

Tijdens de Ramadan mag je als Moslim van zonsopgang tot zonsondergang niets eten en drinken. Als je graag sport, is het handig hier rekening mee te houden, zodat je je opgebouwde sportprestaties kunt behouden.
Wij geven je advies hoe je het sporten en vasten kunt combineren.

Pas je trainingstijden aan

Train ’s avonds net voordat je mag eten, zodat je na het sporten je energie en vocht snel kunt aanvullen. Zorg hierbij voor gezonde voeding, zodat het lichaam de juiste stoffen krijgt om te herstellen en sterker te worden.

Train je liever ’s ochtends? Train dan niet te intensief. De glycogeenvoorraden in je spieren leveren voldoende energie voor één tot anderhalf uur sporten met een hoge intensiteit. Sport je ’s morgens dus intensief, dan ben je de rest van de dag niet meer fit, omdat je tijdens het vasten je energie niet meer kunt aanvullen in de loop van de dag.

Train je in teamverband? Dan bepaal je meestal niet zelf hoe laat er getraind wordt. Voetballer Noussair Mazraoui leverde ook een topprestatie in teamverband tijdens het vasten. Maak het bespreekbaar met de trainer en bekijk samen wat de mogelijkheden zijn.

Let op de intensiteit van je training

Omdat de voedingstoffen overdag niet aangevuld worden, is het belangrijk hier tijdens de training rekening mee te houden. Verdeel je krachten, verbruik niet alle energie in één keer. Een te zware training kan namelijk zorgen voor een vochttekort, waardoor je onwel kan raken. Wanneer je lichaam niet voldoende juiste stoffen binnen krijgt voor herstel, verhoogd de kans op het ontstaan van blessures. Dat zou jammer zijn voor wat je hebt opgebouwd.

Zorg voor goede voeding

Zorg voor een uitgebalanceerde maaltijd.
Gefrituurde gerechten, bladerdeeg en zoete hapjes zijn niet de uitgebalanceerde maaltijd die we bedoelen. Ze maken je vaak moe door de pieken in de bloedsuikerwaarden. Dat is niet handig tijdens het sporten en kan het herstel in de weg zitten. Langzame koolhydraten, zoals volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten of aardappelen geven een betere verdeling in afgifte voor de dag.

Zorg ervoor dat je goed drinkt tussen zonsondergang en zonsopgang. Vlak voor een training zou je een sportdrank kunnen nemen waar een beetje zout aan is toegevoegd, de isotone drank. Hierdoor wordt het vocht beter vastgehouden door het lichaam.

Neem na de avondtraining eiwitrijk voedsel. Dit voorkomt glucosetekort en daarbij spierafbraak tot gevolg. Eet naast eiwitrijk voedsel ‘s avonds ook weer koolhydraatrijk (langzame koolhydraten) voedsel om de glycogeenvoorraad op peil te brengen.

Neem kleine happen en kauw goed. Hierdoor wordt hetgeen wat je eet goed opgenomen door het lichaam en voorkom je buikpijn. Mocht je specifiek advies nodig hebben, vraag dan eens een sport diëtist om te helpen.

Blessure?

Heb je toch een blessure opgelopen die niet wil herstellen? Dan kijken wij graag met je mee om je weer snel blessurevrij te laten bewegen.
Maak dan snel een afspraak, zodat jij weer snel op de been bent! Vul het contactformulier in en we bellen je terug.

Afspraak maken? Vul het contactformulier in. Wij bellen je terug.