Blote voeten of toch schoenen? Een vraag die menig ouder bezig houdt. Laat je ze op blote voeten lopen, geef je sokken en wanneer kies je voor een schoen?
Schoeisel voor baby’s
Bij baby’s is het dragen van schoenen overbodig. Ze zijn aan het leren waar hun voeten zich bevinden ten opzichte van hun lichaam. Ze doen dat door hun voeten vast te pakken en in hun mond te steken. Dit is een manier om zich te leren oriënteren en vertrouwt te raken met hun lichaam. Ze leren hiermee de hersenen waar hun voeten zich bevinden. Zo ontwikkelen ze een gevoel voor locatie.
Deze kleine voetjes hebben enkel een sokje nodig om de voeten warm te houden wanneer het koud is. Rond de 8 maanden kunnen kinderen zich voorzichtig op gaan trekken tot stand. Het ene kindje is hier snel in en het andere kindje heeft misschien andere prioriteiten en gaat later staan.
Leren lopen
Peuters gaan leren lopen. Dat gebeurd normaal gezien tussen de 10-18 maanden en gaat met vallen en opstaan. Ze gaan letterlijk een stapje verder dan een baby. Ze weten waar de voeten zich bevinden en gaan er nu mee bewegen. De peuter leert de voeten aan te sturen en leert voelen hoe de voet staat ten opzichte van de grond. Hiervoor is een goede communicatie nodig tussen hersenen en het voelen van de voetstand. We noemen dat de propriocepsis.
Wanneer de voet vrij kan bewegen, bijvoorbeeld door op blote voeten of op sokken te lopen, is het gemakkelijker de positie van de voet ten opzichte van de grond te bepalen. Een schoen en met name een stugge schoen neemt een deel van deze informatie weg. Ook sokken kunnen een klein beetje informatie wegnemen. Kleine kinderen gebruiken de tenen namelijk als kleine voelertjes en grijpen ermee om stabiliteit te bewaren.
Als volwassene kunnen we dit ook waarnemen. Probeer maar eens te voelen wanneer je over een ruig stenig terrein te loopt met wandelschoenen. De schoenen geven stevigheid en stabiliteit en beschermen onze voet, maar de stenen onder de voet zijn (gelukkig) niet meer goed waarneembaar.
Voor een jong kind dat net leert lopen, is deze informatie belangrijk. Zo zie je bij het vervangen van de schoenen, soms een aangepast looppatroon. Liep de peuter eerst goed en kon hij goed balans bewaren, kan het nu ineens lijken alsof hij opnieuw moet leren lopen. Vaak is de schoen dan te stug. De schoen neemt dan te veel informatie weg. Het kind moet dan opnieuw leren wat de positie van de voet met de ondergrond is.
Voor altijd blote voeten?
Voor altijd op blote voeten lopen is niet helemaal reëel. Schoenen hebben zeker ook een functie. Ze beschermen onze voeten, tegen stoten, scherpe voorwerpen op de grond, maar ook tegen vuil. Voor kinderen die leren lopen adviseren we een slappere schoen te dragen. Zo kunnen ze het gevoel met de grond het beste waarnemen.
Wanneer ga je naar een podotherapeut?
Laat je kindje lekker de wereld ontdekken. Het ene kindje is nu eenmaal wat sneller met lopen, het andere kindje heeft een andere voorkeur voor ontwikkeling en loopt wat later. Dat gaat nu eenmaal met vallen en opstaan.
Wanneer kinderen extreem vaak vallen, kan een controle bij de (kinder)podotherapeut zinvol zijn. Soms is een klein steuntje of een schoenadvies al voldoende om het lopen gemakkelijker te maken.