Ken je dat even opwarmen en dan flink de spieren op rek brengen voor je gaat sporten? Wat is het doel van rekken? Wat doet het met je prestaties?
In deze blog aandacht voor het juiste moment van rekken van de spieren, zodat je je prestaties gaat verbeteren.
Warming-up
Een goede warming up is het halve werk. Je wilt gaan sporten en of dat nu hardlopen, voetballen of ballet is, elke prestatie gaat gemakkelijker met warme spieren. Een warming up bestaat uit een reeks oefeningen die lijken op wat je gaat doen tijdens het sporten, denk aan dribbelen om op te warmen met daarbij sport specifieke oefeningen.
Het doel van de warming up is de doorbloeding te verbeteren en een voorspanning te gaan geven aan de spieren. Je zet de spieren in een actieve stand, maakt ze warm en verbetert de doorbloeding. Dit alles met als doel soepeler te kunnen bewegen en de kans op blessures te verminderen.
Rekken of niet rekken?
Hoe zit het nu met rekken van de spieren? Door de spieren te rekken, geef je een ontspanningsprikkel. Dat is gunstig als je klaar bent met je training of voor de training als je ze op lengte wilt brengen, zoals voor een spagaat. Rekken zou dus in deze fase zinvol kunnen zijn voor mensen die een sport beoefenen waarbij lenigheid de hoofdrol heeft.
Training
Een training heeft een opbouw, waarbij de belasting naar het einde van de training vaak intensiever wordt. Het lichaam moet nu aan de slag en maakt zich sterker, doordat prikkels worden gegeven met een hogere belasting dan voorheen (wanneer het doel opbouwen is). Hiermee geef je het lichaam een prikkel zich te herstellen en sterker dan het origineel was. Natuurlijk is het belangrijk intensiteit en frequentie van de training op het lichaam af te stemmen. Een te hoge belasting geeft te veel schade en zorgt voor een trager herstel. Te hoge frequentie zorgt voor de weinig herstel tussen de trainingen, waardoor je aan het afbreken bent.
Een te lage frequentie en intensiteit zorgen er voor dat je lichaam niet meer geprikkeld raakt om te versterken. Zo zie je na een vakantie niet trainen weer even moet wennen aan dezelfde belasting als voor de vakantie.
Kun je balans vinden tussen frequentie, belasting en belastbaarheid, heb je een optimale training. We noemen dat ook wel gebruik maken van supercompensatie. Het lichaam is dan net op z’n sterkste tijdens het herstel wanneer er weer een nieuwe trainingsprikkel gegeven wordt.
Cooling down
Na de training wil je je lichaam in een ruststand brengen. De spieren mogen weer ontspannen en het herstel mag beginnen.
Dit doe je door te rekken en eventueel in een rustig tempo uit te lopen. Hierdoor stimuleer je de bloedcirculatie waardoor afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd kunnen worden dan wanneer je plots stopt na de training.
Wanneer naar de podotherapeut?
Soms is er ergens een verstoring opgetreden en ontstaat er overbelasting. Rust wil vaak wel helpen. Is dat niet voldoende, kijken we graag met je mee wat de oorzaak is voor een trager herstel. Je kunt hiervoor een afspraak maken of het contactformulier invullen. Dan bellen wij je terug. Onze sportpodotherapeut weet wel raad met blessures en helpt je graag weer in beweging.