Ontwikkeling tijdens de zwangerschap; 10 tenen en 10 vingers, alles er op en eraan
Yes ik ben zwanger! Je hebt een zwangerschapstest gedaan en deze is positief. Na 40 weken zwangerschap kun je kennis maken met je kindje. In deze 40 weken gebeurt er heel veel. Waar het embryo in de 6e week van de zwangerschap nog maar de grootte heeft van een druif, is het kindje in de 14e week net zo groot als een kiwi. Wanneer het kindje geboren wordt heeft het een gemiddelde lengte van 50 cm.
Echo onderzoek
Gedurende de zwangerschap wordt het kindje goed in de gaten gehouden. Zo vinden er ook minstens 2 echo’s plaatst. Een veel gestelde vraag na de 20 weken echo is ‘en wat wordt het?’. Leuk om te weten, maar dit is natuurlijk niet waar de 20 weken echo om draait. Tijdens deze echo wordt er gekeken naar de ontwikkeling van het kind en eventuele afwijkingen. Door steeds modernere technieken kunnen ze afwijkingen steeds beter in kaart brengen. Ook de groei van het skelet wordt nauwkeurig in de gaten gehouden.
Groei skelet
Vanaf week 6 start de ontwikkeling van de voet en vanaf week 8 is er een duidelijk voetje zichtbaar. Vanaf week 12 beginnen ook de vinger- en teennagels te groeien. Tot de 8ste week in de zwangerschap bestaat het skelet nog niet uit botweefsel maar uit kraakbeen. Na de geboorte blijft het skelet zich verder ontwikkelen en moeten er zich nog een aantal botjes in de voet verbenen. Na het 6e levensjaar verbeent het laatste botje zich pas in de voet. De groeischijven sluiten pas tijdens de pubertijd.
Zit alles er op en er aan?
De geboorte is achter de rug en daar is het kindje dan. ‘Zit alles er op en er aan?’ ‘Ja het kindje heeft 10 tenen en 10 vingers’. Het is bijzonder om te zien hoe een bevruchte eicel zich ontwikkelt tot een mensje. Buiten het ontwikkelen van het skelet zijn er nog veel meer ontwikkelingen die plaats vinden tijdens de zwangerschap, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van de organen en het zenuwstelsel.
Vroegtijdig onderzoek en diagnostiek kunnen ondersteunen om bij eventuele afwijkingen de juiste medische zorg klaar te hebben staan en te kunnen begrijpen waarom en op welk moment bepaalde afwijkingen kunnen ontstaan.
Zo is er door de jaren heen veel kennis opgedaan die we nu kunnen inzetten om de kindjes van nu te ondersteunen.
Kinderpodotherapie
Bij de geboorte denk je niet direct aan de (kinder)podotherapeut. Gemiddeld zien wij kinderen vanaf 7 jaar, wanneer de voeten en benen een hele ontwikkeling achter de rug hebben en nagenoeg recht zouden moeten staan.
Toch komt het voor dat we kinderen voor deze leeftijd zien. Dat heeft te maken met ondersteuning in de ontwikkeling.
Denk aan:
– vaker vallen, verzwikken en struikelen dan bij leeftijdsgenoten.
– het niet willen wandelen of steeds gedragen willen worden, wat te maken kan hebben met klachten aan voeten/ benen.
– afwijkende stand van de tenen
– ingroeiende teennagels
De kinderpodotherapeut is een podotherapeut die gespecialiseerd is in de ontwikkeling van kinderen. Zij hebben meer achtergrondkennis en sluiten hierdoor gemakkelijker aan op behandeling van de kinderfysiotherapeut.
Zijn er vragen? Blijf er niet mee zitten en overleg gerust met een van onze therapeuten.