Nieuw schooljaar, nieuwe kinderschoenen
Nieuwe kinderschoenen
Wat een zomer was het! 2 Hittegolven verder, voeten in het zand, slippers en sandalen.
En dan staat het nieuwe schooljaar voor de deur en valt ineens op dat de kinderschoenen van voor de zomerperiode te klein geworden zijn.
Waar let je op als je nieuwe kinderschoenen gaat kopen?
Eerste stapjes
Belangrijk is je bewust te zijn van de ontwikkeling van een kind. Een kind dat eerste stapjes gaat maken wil je zo vrij mogelijk laten bewegen en geef je schoenen die gemakkelijk meebewegen.
Het ontdekkingskind
Een kind dat net naar school gaat, is vaak lekker actief buiten. Heb je een kruiper of ontdekker dan kan het fijn zijn een schoen met een kruipneus te kiezen. Deze schoenen hebben een bescherming over de neus van de schoen om kale schoenen te voorkomen. Ze kunnen zo net even wat beter tegen een stootje.
De platvoetjes
Het hoort in bepaalde mate bij de ontwikkeling van een kind dat het lijkt dat ze ‘platvoeten’ hebben. Dat trekt normaal gezien bij rond 7-8 jaar. Dan staan de voeten en benen mooi recht. Soms is dat niet het geval. Dat hoeft niet erg te zijn, maar we zien wel dat het de kans op overbelasting vergroot. Spieren zijn namelijk hard aan het werk de voeten te corrigeren, maar door groei, bewegen en sporten op verschillende niveaus word er veel gevraagd. Dat kan soms klachten geven als vermoeidheid en pijn.
Kinderen geven vaak aan niet te willen wandelen of gedragen te willen worden en zijn niet altijd zo duidelijk dat ze ergens pijn hebben.
Juist voor deze kinderen is de juiste schoenkeuze erg belangrijk. Je kunt met een schoen namelijk veel ondersteuning en stabiliteit geven. Hierbij let je op het buigpunt van de schoen. Onder de voorvoet moet een schoen altijd soepel zijn. Hier moet de voet kunnen afwikkelen. Vanaf de voorvoet naar de hiel is de schoen redelijk stijf en vaak verstevigd met een cambreur (een metalen plaatje). Dat zorgt er voor dat je een schoen niet kunt ‘wringen’ en helpt de voet niet te veel te kantelen naar binnen of buiten.
Klachten
Wanneer er klachten zijn, raden we je aan contact op te nemen met de kinderpodotherapeut. Hieronder staat een lijstje met veel voorkomende klachten bij kinderen;
– Hielpijn (morbus sever)
– Vermoeide voeten
– Niet willen lopen/ veel gedragen willen worden
– Regelmatig verzwikken/ vallen over eigen voeten
– Schoenen uittrekken (check eerst even of ze niet te klein zijn)
– Schoenen extreem strak aan willen trekken
Wanneer naar de podotherapeut?
Soms is de juiste schoen niet voldoende en heb je misschien al eens een steuntje in de voetholte geprobeerd. Twijfel je over de schoen of de stand van de voeten? Breng de schoenen dan mee, dan kijken we er samen naar. We zien dan graag de nieuwe, maar ook graag de gedragen schoenen. Zij geven immers veel informatie over het looppatroon.