Moeten kinderen met platvoeten zolen dragen?
Regelmatig komen ouders met hun kinderen op het spreekuur met de vraag of de voetstand van het kind normaal is. Daar is niet zo eenduidig antwoordt op te geven, omdat de voetstand afhankelijk is van de leeftijd en ontwikkeling van het kind. Daarnaast is het belangrijk in kaart te brengen of er bepaalde klachten zijn.
Platvoet of natuurlijke ontwikkeling?
Bij geboorte van een baby voelen we die lekkere sponzige zachte voeten. Er is nog geen voetboog zichtbaar door het zachte vetkussen dat onder het voetboogje zit. De voeten zien er hierdoor plat uit.
De kindervoet ontwikkelt zich. De botten bestaan voornamelijk uit kraakbeen en de groeischijven zorgen voor de groei van de beenderen. Hierdoor groeit het lichaam.
Tussen de 3-6 jaar heeft 44% van de kinderen platte voeten. Een platte voet is dus niet per se afwijkend en past bij een bepaalde leeftijd.
Vanaf 8 jaar is de voetboog meer zichtbaar en staan ook de knieën recht. De spierkracht neemt toe en de banden en gewrichtskapsels worden steviger. Bij sommige kinderen gaat dat iets sneller en anderen hebben daar iets meer tijd voor nodig, met zoals mijlpalen (rollen, zitten, lopen, ed) op een verschillend moment per kind kunnen worden bereikt. Dus ook hier is er wat variatie.
Klachten
Soms geven platvoeten klachten. Dat kan zich uiten in pijn tijdens of na belasting (wandelen / sporten/ rennen). Deze klachten kunnen erg divers zijn.
Denk aan :
- Vallen
- Verzwikken
- Struikelen
- Pijnklachten aan voeten, enkels, knieën, heupen of rug
- Terugkerende blessures
Kinderpodotherapeut
Wanneer er klachten zijn, is het altijd een goed idee om dit na te laten kijken. De kinderpodotherapeut onderzoekt het lichaam en gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht om zo een behandelplan op maat op te kunnen stellen. Dit is een specialisatie binnen de podotherapie, omdat kinderen geen kleine volwassenen zijn.
Het antwoordt op de vraag of kinderen met platvoeten zolen nodig hebben, is dus niet zo simpel. Ook de medische wetenschap is hier niet zo eenduidig over.
Deels is er de natuurlijke ontwikkeling en deels kan er sprake zijn van klachten, waardoor je wel eerder kiest om een behandeling te starten.
Overigens adviseert de kinderpodotherapeut niet alleen over zolen. Soms kiest ze er voor een schoenadvies te geven, klein wigje in de schoen te maken, een andere zorgverlener mee te laten kijken. Denk aan een kinderfysiotherapeut, kinderoefentherapeut, kindermanueeltherapeut of kinderarts.
Om te bepalen of er iets nodig is, of alleen geruststelling dat de voetstand van je kind past bij de leeftijd en dus compleet normaal is. Soms maken we bijvoorbeeld een controle afspraak na een bepaalde periode om het samen in de gaten te houden, is een lichamelijk onderzoek nodig.
En mocht er besloten zijn om te starten met zolen? Dan wil dat niet zeggen dat je daar tot je eind van je leven aan vast zit. Opgroeien gaat gepaard met groei, ontwikkeling en mate van belasting. Als daar iets in verstoord raakt, kan een zool een goed hulpmiddel zijn. Maar zoals gezegd kan het zijn dat een voet zich ontwikkelt en zolen op den duur ook weer afgebouwd kunnen worden.
Je kinderpodotherapeut kan daar over adviseren wanneer dat een goed moment is.