Kinderpodotherapie; 'kinderen zijn geen kleine volwassenen'
Een kind is geen kleine volwassene. Dat klinkt heel logisch toch? Toch krijgen kinderen in de praktijk vaak dezelfde behandeling als een volwassene en dat is op zijn minst opmerkelijk. Daarom hebben wij ons verdiept in kinderpodotherapie!
Groei en ontwikkeling
Baby’s worden geboren met een relatief groot hoofd, grote handen en voeten. Zo is het hoofd van een 5 maanden oude baby 25% van de lichaamslengte en is dat bij volwassenen van 25 jaar nog 6%. Het hoofd is zwaar wat maakt dat de balans van een klein kind anders is. Het lichaamszwaartepunt ligt hierdoor hoger in het lichaam. Dat maakt een baby wat sneller uit balans wanneer het hoofd naar voren of achteren bewogen wordt.
De voeten en benen hebben ook een andere stand tijdens de ontwikkeling. Een baby heeft plat uitziende voeten en de benen hebben een O-vorm. Die plat uitziende voeten zijn geen platvoeten. Het vetkussen dat onder de voetboog zit vult de ruimte wat zorgt voor dit andere uiterlijk. Het heeft als functie demping te geven om de voeten te beschermen en zorgt voor een groter contactoppervlak. Dat is super handig als kinderen leren lopen.
Door de jaren heen verandert deze stand en komen voeten en benen rond 7-8e levensjaar recht te staan.
Een ander verschil is dat kinderen volop in ontwikkeling zijn. Ze groeien in spurts. Dat zorgt er voor dat ze tijdens en na een spurt moeten wennen aan de nieuwe lichaamslengte. Bewegen ziet er in deze periode vaak wat onhandiger uit en is vaak zichtbaar tijdens het sporten.
In de pubertijd komen daar de hormonen nog bij. Dat geeft veranderingen aan bouw en weefsels. Zo worden de verschillen tussen meisjes en jongens groter. Denk buiten de uiterlijke kenmerken ook aan spiermassa die bij jongens groter wordt ten opzichte van meisjes. Dit heeft invloed op de kracht en uithoudingsvermogen.
Klachten
Kinderen hebben ook hun eigen klachtenbeelden. Dat heeft te maken met de groei en ontwikkeling die ze doormaken. Zo komen groeipijnen veel voor. Bekend is de pijn voor het slapen aan de bovenbenen of net boven de knie. Maar er komen ook groeipijnen voor aan de groeischijven, denk aan bijvoorbeeld hielpijn (M. Sever) en kniepijn (Os Good Schlatter). Deze zien we veel bij actieve kinderen in een groeispurt waarbij de voetstand niet helemaal optimaal is.
Tijdens de hormoonveranderingen komt verweking van het kraakbeen van de knieschijf veel voor (Retropatellaire chrondropathie).
Communicatie
Kinderen zijn nog aan het leren en dat betekent dat de woordenschat kleiner is dan die van een volwassene en kan het lastiger zijn om uit te leggen wat ze precies voelen. Zo kan het voorkomen dat een (klein) kind stopt met wandelen en gedragen wil worden omdat bijvoorbeeld de voeten pijn doen of vermoeidheid in de benen voelt.
Wanneer naar de podotherapeut?
Klachten zijn altijd lastig. Bij de gewone groeipijn aan de bovenbenen (vaak voor het slapen) kan warmte verlichting geven. Het zorgt er voor dat de spieren ontspannen wat vaak verlichting geeft.
Merk je dat er klachten blijven? Neem dan even contact met ons op. We kijken graag met je mee.
Omdat kinderen geen kleine volwassenen zijn, hebben we ons verdiept in de ontwikkeling van het kind en werken we veel samen met de kinderfysiotherapeut. Zo kunnen we voor onze kleine vriendjes en vriendinnetjes optimale zorg op maat bieden!