lintje

 

De kans dat u in uw omgeving iemand kent met kanker is erg groot. Kanker treft 1 op de 3 mensen. Belangrijk om daar aandacht aan te geven.Kanker is voor veel mensen een ingrijpende ziekte. Tijdens het intensieve proces van onderzoek, diagnose en behandeling staat de wereld op zijn kop. De ziekte heeft een grote invloed op het dagelijks leven, maar kan ook invloed hebben op de beleving van het eigen lichaam. Een onderdeel van de behandeling van kanker vormt vaak de chemotherapie. Deze kunnen vele bijwerkingen geven. Bekende bijwerkingen zijn haaruitval, vermoeidheid, misselijkheid, verminderde eetlust en een verminderd afweersysteem. Het doel van de chemotherapie is de verkeerde cellen stuk te maken om tumoren kleiner te maken of in elk geval de groei te beperken. Helaas maakt de chemotherapie niet alleen de verkeerde cellen stuk, maar tast het ook de gezonde cellen aan. Dat zorgt voor een vertraagd herstel en dat kan grote gevolgen hebben voor andere delen in het lichaam. Denk aan vermoeidheid, maar ook wondjes die minder snel genezen dan voorheen, zenuwweefsel dat aangetast raakt of de celdeling die trager is dan normaal. Wij zien een aantal bijwerkingen in de praktijk en geven u graag advies wat u zelf kunt doen om uzelf goed te verzorgen.

 

Infecties nagels/ huid/ vertraagd herstel.

De weerstand is lager. Dat is niet zo vreemd. Een tumor kost veel energie en daarnaast kost tegen een tumor vechten ook heel veel energie. Waar is er nog energie over voor herstel? Dat herstel is er vaak wel, maar gaat veel trager dan we gewend zijn uit onze gezonde periode. Helaas hebben we geen wondermiddel om het herstel te versnellen. We kunnen wel gunstige voorwaarden scheppen om het herstel zijn gang te laten gaan. Denk aan beschermen van de huid om ergere schade te voorkomen of het knippen van nagels aan een professional over te laten (medisch pedicure, oncologisch pedicure of pedicure met diabetes aantekening of een podotherapeut). De kans op een wondje is dan kleiner en daarnaast controleren ze de conditie van de voeten.

 

Hand- en voetensyndroom

Het hand- en voetensyndroom bestaat uit verschillende klachten aan handen en voeten; pijn, zwelling, droge huid, rode verkleuring, jeukende handen en voeten (vaak met een strakke huid) waar blaren op kunnen zitten. Door een vertraagde celdeling kunnen nagels loslaten of minder snel groeien. Een vertraagde groei zie je door horizontale lijnen in de nagel. De nagel kan veranderen en sneller afbrokkelen of verkalken. Laat uw voeten goed verzorgen door een pedicure (oncologisch pedicure, medisch pedicure of pedicure met diabetes aantekening).

 

Neuropathie

Neuropathie is een aantasting van de zenuwen. Vaak zijn de lange zenuwen aangedaan en zien we in het handschoen- en sokkengebied het eerste klachten. Dit kan variëren van een overgevoeligheid die zich kan uiten in hevige pijn, het kiespijngevoel of scherpe pijnscheuten. Pijn kan ook ontstaan doordat de zenuw beklemd raakt, wanneer een tumor er op drukt. Helaas is er geen oplossing die voor iedereen werkt.

Er zijn een aantal tips die u kunt proberen;
- Koelen met een koudecompres/ koud water dempt de prikkelgeleiding en kan hierdoor jeukstillend of dempend werken op de pijn.
- Zachtjes masseren in de richting van het hart. Wees voorzichtig met de huid, deze kan kwetsbaarder zijn.
- Zachte (steun) zool wanneer voeten pijnlijk zijn bij het lopen.
- Een arts kan pijnstillende medicatie voorschrijven.

Ook kan er sprake zijn van een ongevoeligheid. U kunt denken aan doofheid, verminderd gevoel of prikkelingen/ tintelingen. Mensen geven vaak aan het gevoel te hebben dat er mieren over de voeten/ onderbenen lopen of dat ze op watten lopen. Dit gevoel kan terugkomen. Een jaar na het stoppen van de chemotherapie is duidelijk of het gevoel is teruggekomen of het gevoelsverlies blijvend is. Wanneer voeten ongevoelig zijn of minder gevoelig, is de kans op huidschade groter omdat het defect minder snel wordt opgemerkt. U kunt de voeten dagelijks bekijken en controleren op plekjes/ wondjes en indien nodig verzorgen. Bescherm de voeten bijvoorbeeld door het dragen van waterschoenen wanneer u naar zee gaat, zodat u niet per ongeluk thuis tot de ontdekking komt dat er een schelpje de voet stuk heeft gemaakt.

 

Terug naar Podotherapie

    Oss (postadres)
    Obrechtstraat 31
    5344 AT Oss
    T. 0412 - 63 21 73
    Kerkdriel
    Leijensteinstraat 4H
    5331 CT Kerkdriel
    T. 0418 - 74 50 43
    Heesch
    Hoogstraat 1A
    5384 BJ Heesch
    T. 0412 - 63 21 73