Start van een stille week in Nijmegen…
Dinsdag 21 juli 2020, de dag dat de Nijmeegse vierdaagse eigenlijk van start zou gaan. Wat had je graag aan de start willen verschijnen, samen met z’n allen wandelen! Voor de eerste keer, misschien wel voor de 25e keer of zou het de allerlaatste keer voor je worden? Je was in ieder geval al vol goede moed aan het trainen toen besloten werd dat dit evenement niet door kon gaan. Voor vele van jullie een enorme teleurstelling, die deze week toch weer even terugkeert. Zeker wanneer het prachtige wandelweer zich laat zien.
Wandelroutes
Nederlanders wandelen graag en gelukkig zijn er door heel ons land verschillende prachtige wandelroutes. Op internet vind je er genoeg!
Twee voorbeelden van sites zijn: www.wandelnet.nl en www.wandel.nl. Een goed alternatief, voor als je toch graag wilt blijven wandelen maar geen doel meer hebt om voor te trainen, zoals bijvoorbeeld de Nijmeegse vierdaagse.
Blessure voorkomen
Helaas komt het wel eens voor dat er een blessure ontstaat bij wandelaars. Eigenlijk wil je blessures liever voorkomen want wij zeggen altijd: voorkomen is beter dan genezen. Dit wil helaas niet zeggen dat je blessures altijd kunt voorkomen. Maar je kunt de kans hierop wel verkleinen. Veel wandelblessures ontstaan door overbelasting. Een goede voorbereiding is een pré wanneer je wilt gaan wandelen. We willen jullie graag een aantal tips meegeven om de kans op blessures te verkleinen.
Zorg voor een rustige opbouw
Je voeten en benen moeten tijdens een wandeling al snel duizenden keren je lichaamsgewicht opvangen en weer afzetten. Dit vraagt veel van de spieren, pezen en gewrichten. Begin daarom niet meteen met grote afstanden. Begin bijvoorbeeld met een half uur, twee keer in de week. De week erna plak je er 5 minuten achteraan en de week daarna weer 5. Bouw naast de afstand ook het wandeltempo op. Ga niet meteen een stevige wandeling maken, maar begin rustig en wissel eventueel hoog en laag tempo met elkaar af.
Luister naar je lichaam
Heb je tijdens het wandelen ergens last van? Loop er dan niet mee door. Een klein pijntje kan op langer termijn zorgen voor het ontstaan van een overbelasting blessure. Neem even rust en begin weer met wandelen wanneer je klachtenvrij bent. Ondertussen zou je wel een alternatieve activiteit kunnen doen zoals fietsen of zwemmen.
Loop op goede schoenen
Het dragen van onjuist schoeisel is een veel voorkomende oorzaak voor het ontstaan van wandel blessures. Iedere voet is anders en dit betekent dus ook dat iedere voet een andere schoen nodig heeft. Draag daarom stevige schoenen die geschikt zijn voor jouw voeten. Tip: laat je wandelschoenen aanmeten bij een specialist. Is je schoen versleten? Loop er dan niet langer meer mee door.
Doe een warming-up
Koude spieren zijn gevoeliger voor blessures dan opgewarmde spieren. Zorg dus voor een warming up. Begin de wandeling rustig zodat de spieren warm kunnen worden. Ga na een kwartier je tempo verhogen.
Als een blessure niet over gaat
Heb je toch een blessure opgelopen en geven rust, de juiste schoen, een opbouwschema en een warming up niet voldoende verlichting? Maak dan een afspraak met de (sport)podotherapeut.
Wij gaan met je op zoek naar de oorzaak van de blessure. Afhankelijk van de oorzaak en de belasting die klachten geeft, zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Denk hierbij aan stabiliteit bij hypermobiliteit of een correctie van een afwijkende voetstand. Soms is een blokkering van een gewricht aanleiding voor de klacht. Dan zal de podotherapeut deze manipuleren of mobiliseren om de blokkade op te heffen.