Lekker in beweging. Dat willen we graag! Gelukkig is de lente onderweg en nodigt moeder natuur ons uit er op uit te gaan.
Wandelschoenen aan en gaan met die banaan!
Wandelroute
Nederlanders wandelen graag en gelukkig zijn er door heel ons land verschillende prachtige wandelroutes. Op internet vind je er genoeg! Twee voorbeelden van sites zijn: www.wandelnet.nl en www.wandel.nl. Een goed alternatief, voor als je toch graag wilt blijven.
Maak je liever je eigen route, dan kan www.afstandmeten.nl je helpen je afstand te bewaken en een mooie route te plannen. Wanneer je een plan hebt, is het gemakkelijker je doel te halen.
Voorkomen is beter dan genezen
Helaas komt het wel eens voor dat er een blessure ontstaat tijdens het wandelen. Ons motto; ‘voorkomen is beter dan genezen’ Dit wil helaas niet zeggen dat je blessures altijd kunt voorkomen. Maar je kunt de kans hierop wel verkleinen. Veel wandelblessures ontstaan door overbelasting. Een goede voorbereiding is een pré wanneer je wilt gaan wandelen. Wij geven je graag een aantal tips meegeven om de kans op blessures te verkleinen.
1. Zorg voor een rustige opbouw
Je voeten en benen moeten tijdens een wandeling al snel duizenden keren je lichaamsgewicht opvangen en weer afzetten. Dit vraagt veel van de spieren, pezen en gewrichten. Begin daarom niet meteen met grote afstanden. Begin bijvoorbeeld met een half uur, twee keer in de week. De week erna plak je er 5 minuten achteraan en de week daarna weer 5.
Bouw naast de afstand ook het wandeltempo op. Ga niet meteen een stevige wandeling maken, maar begin rustig en wissel eventueel hoog en laag tempo met elkaar af. Door vooraf een route uit te stippelen, kun je gemakkelijker gedoseerd opbouwen. Zo verlies je jezelf niet meteen in je enthousiasme door te blijven wandelen. En voorkom je onverwacht echt ver van huis te zijn en ook nog het hele eind terug te moeten wandelen.
2. Luister naar je lichaam
Heb je tijdens het wandelen ergens last van? Loop er dan niet mee door. Een klein pijntje kan op langer termijn zorgen voor het ontstaan van een overbelasting blessure. Neem even rust en begin weer met wandelen wanneer je klachtenvrij bent. Ondertussen zou je wel een alternatieve activiteit kunnen doen zoals fietsen of zwemmen.
Je kunt aanhouden als je het gevoel niet herkent, houdt het dan even in de gaten. Trekt het weg? Komt de klacht steeds terug? Nemen klachten toe?
De bedoeling is dat je zonder klachten kunt wandelen. Soms ga je wel eens te ver en zoek je de grens op. Geef het lichaam dan de tijd om te herstellen en pas de volgende training met deze kennis aan.
Vetertechniek hoge wandelschoen
Als een blessure niet over gaat
Blijft je klacht steeds terugkomen bij elke wandeling? Of nemen klachten toe?
Bekijk dan eens je opbouwschema en je wandelschoenen. Kun je daar niets bijzonders in ontdekken? Maak dan eens een afspraak met de (sport)podotherapeut.
Wij gaan met je op zoek naar de oorzaak van de blessure. Afhankelijk van de oorzaak en de belasting die klachten geeft, zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Denk hierbij aan stabiliteit geven bij hypermobiliteit of een correctie van een afwijkende voetstand. Soms is een blokkering van een gewricht aanleiding voor de klacht. Dan zal de podotherapeut deze manipuleren of mobiliseren om de blokkade op te heffen.
Blijf niet aankijken en proberen, maar vraag op tijd advies. Zo houd je het wandelen plezierig. Wij helpen je graag!